Wat is een internetmakelaar

Een internetmakelaar is hetzelfde als een traditionele makelaar. Het enige echte verschil is dat internetmakelaars slechts een deeldienst aanbieden, terwijl een traditionele makelaar normaliter het liefste een all-in dienst levert. Zowel internetmakelaars als traditionele makelaars kunnen aangesloten zijn bij de NVM, VBO of VastgoedPro. Dit zijn de drie bekendste makelaarsorganisaties.

Dit betekent dat u bij een internetmakelaar zelf een deel van de werkzaamheden zal moeten (laten) doen. Vaak komt dit erop neer dat u zelf een omschrijving dient te maken, zelf foto’s aanlevert, de bezichtiging doet en in wisselende gevallen soms ook de onderhandelingen moet doen en de koopakte moet opmaken.

Bij een traditionele makelaar hoeft u meestal niet veel zelf te doen. Alle bovengenoemde werkzaamheden worden door de makelaar gedaan. Daarnaast zou het serviceniveau van een traditionele makelaar ook hoger moeten liggen.
Denkt u dat u uitstekend zelf de nodige werkzaamheden kunt doen, wilt u daar de tijd voor nemen en wilt u graag geld besparen, dan is een internetmakelaar een uitstekende mogelijkheid. De gemiddelde internetmakelaar kost, vaak ongeacht de prijs van een woning ongeveer € 300-€ 1.000 en een traditionele makelaar kost enige duizenden euro’s, vaak 1-2% van de opbrengstwaarde.

wij vergelijken onder andere de volgende makelaars

Zijn er bijzonderheden bij appartementen?

Ja. Bij een woning verkoop je de grond met het fysieke huis. Bij een appartement wordt enkel een juridisch recht verkocht. Je wordt eigenaar van een stukje van het totaal.

bekijk alle tips