Tips & Tricks

Hebt u nog een andere vraag? Ga naar het tabblad - Contact - en stel deze per email. Wij geven u zo spoedig mogelijk antwoord. Misschien ziet u uw vraag straks wel terug op deze webpagina.

 • gedrevenheid om de eigen woning te verkopen
 • vriendelijk
 • geen afstand tussen verkoper en koper
 • neemt meer tijd voor een bezichtiging
 • kan ook buiten de vaste kantooruren (’s avonds en in het weekend)
 • wil graag iets extra’s doen om de woning te verkopen (extra bezichtiging, koffie/thee/gebak, etc.)
 • een makelaar heeft gestudeerd voor dit vak en is een expert
 • een makelaar heeft meer ervaring

Als er meerdere woningen in een straat te koop staan, zal er toch vroeg of laat een als eerste verkocht worden. Waar ligt dit aan? Het kan zijn dat het aan een combinatie van prijs en kwaliteit ligt. Het kan zijn dat de koper een uitzonderlijke prettig gevoel heeft bij de woning. Het kan ook liggen aan het goede gevoel dat een koper heeft om speciaal dit pand te kopen omdat de verkoper het zo goed aanbied.

 • eigendomsbewijs of akte van levering
 • vragenlijst van de makelaar
 • alle belangrijke informatie omtrent de woning, dus ook de niet-zichtbare gebreken
 • bij appartementen: splitsingsakte, notulen laatste vergadering, financiele stukken, meerjarenbegroting, huishoudelijk reglement
 • bij erfpacht: voorwaarden van de erfpacht en de erfpachtscanon (dit is hetgeen er jaarlijks betaald moet worden)

Ja. Bij een woning verkoop je de grond met het fysieke huis. Bij een appartement wordt enkel een juridisch recht verkocht. Je wordt eigenaar van een stukje van het totaal.

In de Randstad en met name in Amsterdam komt erfpacht veel voor. Maar ook op andere plaatsen zie je veel erfpacht. Erfpacht betekent dat je wel de woning koopt, maar niet de grond. Er zijn tal van zaken om op te letten:

 • wanneer verloopt de erfpachtsperiode
 • is de erfpachtscanon geindexeerd en zo ja wanneer is de eerstvolgende indexering
 • hoe hoog is de erfpachtscanon of is deze afgekocht
 • is de erfpacht tijdelijk of eeuwigdurend
 • krijg ik een vergoeding voor de woning op het einde van een tijdelijke erfpacht

Vraag de notaris bij erfpacht alles nog eens goed uit te leggen alvorens definitief te tekenen.

Iedereen heeft een eigen schrijfstijl. Welke stijl je ook hebt, kijk met name goed naar de potentiele koper en wat hij zou willen. Leg hierop de nadruk bij je omschrijving.

Daarnaast is het goed de omschrijving overzichtelijk te houden. Dit betekent met enige regelmaat lege regels en een duidelijk overzicht van hetgeen er aangeboden wordt: hoeveel slaapkamers, de inbouwapparatuur in de keuken, de voorzieningen in de badkamer.

Zijn er de afgelopen jaren veel zaken vernieuwd? Omschrijf dit duidelijk in je tekst. Als het jaar bekend is, zet ook dit erbij.

Iedereen kan foto’s maken. Gebruik bij voorkeur een spiegelreflexcamera, maar ook met een goed ingestelde andere digitale camera kun je goede foto’s maken.

Hieronder enkele algemene tips:

 • staande foto’s doen het niet goed op veel internetsites, gebruik deze dus zo min mogelijk.
 • let goed op waar de zon staat en fotograaf niet tegen de zon in.
 • fotografeer de buitenkant met zonnig en weer en het liefste met een paar mooie wolken, in ieder geval zeker niet met saai grijs weer.
 • fotografeer vanaf elke mogelijke hoek. Digitaal fotograferen houdt in dat je ook foto’s makkelijk kunt weggooien.
 • Het is niet verboden enkele leuke foto’s van details toe te voegen.
 • Maak ruimtes eerst netjes voor deze te fotograferen.
 • Zet geen baby, huisdier of auto op de foto.
 • Vergeet ook niet de straat en met name leuke hoekjes in de straat toe te voegen.
 • Op internet in beginsel niet meer dan 20-30 foto’s zetten, tenzij je een eigen site of film maakt.

Hier is geen goed antwoord op te geven. Als dit bekend zou zijn dan zou iedereen een hoge prijs krijgen en zijn huis snel verkopen.

Een goede richtlijn is om je uiterste best te doen om voor de verkoop de woning verkoopklaar te maken, goede foto’s te nemen, een mooie omschrijving te maken, goede rondleidingen te geven, eigenlijk de woning zo optimaal mogelijk aan te bieden. Met een beetje geluk gaat het dan extra snel en verhoogd de prijs.

Een bezichtiging is niets meer of minder dan een rondleiding door de woning.

De eerste bezichtiging moet de kijker een algemene indruk geven. Begin bovenaan, net zoals een makelaar en vervolgens terug naar beneden, dan buiten en sluit af in de woonkamer of een andere mooie ruimte op de begane grond.

Het aanbieden van koffie, thee en een koekje kan absoluut geen kwaad, zeker niet als de kijker meer wil weten over bepaalde zaken. Laat de duur van de bezichtiging afhangen van de kijker.

De meeste serieuze kijkers/potentiele kopers willen nog een keer komen kijken. Deze tweede bezichtiging (soms kan het ook een derde, vierde of vijfde zijn) duurt vaak veel langer en er zijn meer gerichte vragen. Zorg er voor dat belangrijke documenten van de woning, zoals bouwtekeningen, klaar liggen. Ook hier geldt: de duur van de bezichtiging hangt af van de kijker.

Een open huizenroute betekent dat mensen op een bepaalde dag zonder het maken van een afspraak kunnen komen kijken. Twee keer per jaar organiseert de NVM de inmiddels beroemde Landelijke Open Huizenroute. Het blijkt uit cijfers van de NVM dat rondom deze periode meer woningen verkocht worden dan normaliter. Meedoen, of tegelijkertijd een open dag organiseren kan dus een goed idee zijn, zelfs als je de woning zelf in de verkoop hebt, of de woning in de verkoop hebt via een makelaar van een andere organisatie. De rondleidingen worden, ook als de woning via een traditionele makelaar te koop staat, door een verkoper gedaan, werkt u niet via een traditionele makelaar dan zit u dus eenmalig in een vergelijkbare situatie. Tijdens zijn open dag zie je vaak een week of twee van te voren een poster op de raam en de melding op internet. Op de dag zelf zijn er ballonnen, vlaggetjes, eten en drinken en soms nog veel meer.

Van onderhandelingen wordt gesproken zodra een kijker een bod doet en de verkoper terugbiedt. In tegenstelling tot wat veel mensen denken ben je dus niet in onderhandeling als je een bod doet! De verkoper moet een tegenbod gedaan hebben.

Normaliter beginnen onderhandelingen met een voorstel van een kijker, daarop volgen vaak over en weer nieuwe voorstellen totdat je er wel of niet uit bent.

Onderhandelingen kunnen gaan over meer dan alleen de prijs. Je moet ook overeenstemming hebben over de transactiedatum, eventuele ontbindende voorwaarden (hypotheek, verkoop eigen woning), bankgarantie, opleveringstoestand en de roerende zaken (zoals gordijnen) die wel of niet achterblijven. Als verkoper moet je in deze tijd niet vergeten een voorbehoud te maken voor toestemming van de bank bij verkoop met een restschuld.

Vroeder heette een koopovereenkomst of koopakte een voorlopige koopovereenkomst. Omdat de koopovereenkomst bindend is en er juridische gevolgen uit voortvloeien is het woord voorlopig geschrapt.

Het tekenen van deze overeenkomst is heel belangrijk, misschien nog wel belangrijker dan het tekenen van de akte bij de notaris.

In deze overeenkomst worden alle verplichtingen van koper en verkoper vastgelegd.

Partijen zitten pas aan de overeenkomst vast als deze ondertekend is. De koper heeft zelfs na ondertekening nog drie dagen bedenktijd (laatste dag niet op een zon- of feestdag). Recent is bepaald door de rechter dat de verkoper nog van de koop af kan als de overeenkomst nog niet door hem is ondertekend. Wel kan er een eventuele schadeplicht zijn.

Let dus goed op hetgeen er wordt vastgelegd.

De notaris draagt zorg voor de akte van levering. Dit is de definitieve akte en het stuk dat zorgt dat de overdracht in het kadaster wordt ingeschreven.

Daarnaast controleert de notaris alle gegevens van de woning en van koper en verkoper. In sommige gevallen moet hij ook een tolk regelen.

wij vergelijken onder andere de volgende makelaars

Hoe zorg ik er voor dat mijn woning in de straat als eerste verkocht wordt?

Als er meerdere woningen in een straat te koop staan, zal er toch vroeg of laat een als eerste verkocht worden. Waar ligt dit aan? Het kan zijn dat het aan een combinatie van prijs en kwaliteit ligt. Het kan zijn dat de koper een uitzonderlijke prettig gevoel heeft bij de woning. Het kan ook liggen aan het goede gevoel dat een koper heeft om speciaal dit pand te kopen omdat de verkoper het zo goed aanbied.

bekijk alle tips